SRN považuje plynovod Nord Stream 2 nadále za užitečný

08.10.2018
Euroskop, čtk

Německá vláda považuje nadále kontroverzní plynovod Nord Stream 2 za užitečný projekt, uvedla dnes v Berlíně její mluvčí Martina Fietzová. Zopakovala, že kancléřka Angela Merkelová (CDU) chce zároveň vyjasnit roli Ukrajiny jako tranzitní země. Právě Ukrajina je jednou z tradičních tranzitních zemí, které má Nord Stream 2 obejít.

Chystaný plynovod, který spojí Rusko přímo s Německem po dně Baltského moře, je trnem v oku především Ukrajině a Polsku, ale i dalším státům, jako je Česká republika a Slovensko.

Podle těchto zemí jde stavba proti zájmům Evropské unie, zvyšuje závislost na Rusku a nese s sebou riziko další destabilizace Ukrajiny. Plynovod tvrdě kritizuje také americký prezident Donald Trump, podle něhož učiní Německo zcela závislým na ruské energii.

Merkelová už letos v dubnu poznamenala, že závislost na ruském plynu zůstane, ať už nový plynovod vznikne, či nikoliv. Dnes její mluvčí poznamenala, že Německo získává plyn z různých zemí – Ruska, Británie, Norska nebo Nizozemska. Vzhledem k tomu, že německá spotřeba bude v dalších letech růst, považuje spolková vláda nový plynovod nadále za rozumný projekt.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek