Europoslanci schválili směrnici o plastových výrobcích

25.10.2018
Úřad vlády, 25. 10. 2018

Plénum Evropského parlamentu včera na svém zasedání ve Štrasburku odhlasovalo směrnici o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí. Návrh směrnice, kterou vydala Evropské komise 28. května 2018 koresponduje s trendem přechodu k udržitelnějšímu hospodářství a větší ochrany životního prostředí.

Konkrétně Komise navrhla zákaz výrobků, ke kterým existuje dostupná alternativa v podobě využití jiných materiálů. Jedná se o: vatové tyčinky, kromě tamponů určených a používaných pro lékařské účely.

Dále pak plastové příbory a talíře, brčka (kromě brček užívaných pro lékařské účely), míchátka do nápojů, tyče od balónků (s výjimkou balónů pro průmyslové nebo jiné profesionální použití).

Omezení plastového odpadu

Poslanci výboru pro životní prostředí na seznam plastů, které by se měly do roku 2021 přestat používat, přidali také velmi lehké plastové tašky, produkty z oxo-rozložitelných plastů či nádoby na potraviny používané pro rychlé občerstvení vyrobené z pěnového polystyrenu.

Dalším návrhem ze strany EP je opatření ke snížení odpadu z tabákových produktů, především z cigaretových filtrů s obsahem plastů a ze ztracených či opuštěných rybářských lovných zařízení.

Poslanci pamatovali také na osoby se zdravotním postižením, kdy navrhují snížení spotřeby jednorázových nádob na nápoje, s výjimkou nádob určených a používaných na potraviny pro zvláštní lékařské účely.

S omezením plastového odpadu částečně souvisí i směrnice požadující zvýšení kvality kohoutkové vody, o které poslanci hlasovali v úterý. Návrh má za cíl omezit v pitné vodě z kohoutku některé znečišťující látky a tím podpořit její častější využívání, jelikož je levnější a šetrnější k životnímu prostředí než balená voda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek