Unie vyčlenila čtvrt miliardy eur na ekologické investice

25.10.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) dnes schválila uvolnění 243 milionů eur (téměř 6,3 miliardy korun) z rozpočtu Evropské unie na investice podporující přírodu, životní prostředí a kvalitu života. Peníze v rámci programu LIFE půjdou například na účinné využívání přírodních zdrojů, ekologické hospodaření s plasty či podporu biologické rozmanitosti, informovala dnes Komise.

Evropské finanční zdroje se budou týkat celkem 142 projektů. Díky vyvolaným investicím do nich půjde přes 430 mil. eur. „Program LIFE nadále investuje do projektů, které zlepšují kvalitu života, životní prostředí a přírodu.

Pomáhá mnoha talentovaným Evropanům řešit některé z největších současných environmentálních problémů, jako je znečištění ovzduší, nedostatek vody, plastový odpad, úbytek biodiverzity a ubývání zdrojů,“ poznamenal komisař pro životní prostředí, námořní záležitosti a rybolov Karmenu Vella.

Největší skupina podpořených projektů – celkem 55 – se týká účinného hospodaření s vodou a dalšími přírodními zdroji, opětovného využívání odpadů či ochrany ovzduší. Čtyři desítky projektů jsou zaměřeny na přírodu a podporu biodiverzity. Další investice jsou spojeny se zmírňováním dopadu změny klimatu a šíření obecného povědomí o otázkách ekologie a změny klimatu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek