Europoslanci schválili nové cíle v oblasti obnovitelných zdrojů

13.11.2018
Euroskop, čtk

Poslanci Evropského parlamentu dnes schválili nové závazné cíle pro rok 2030 v oblastech obnovitelných zdrojů a energetické účinnosti. Soubor předpisů má mimo jiné přispět k ochraně životního prostředí. Na konečném znění energetického balíčku se poslanci předběžně dohodli s Radou EU již v červnu.

Energetická účinnost by se podle odhlasovaných směrnic měla do roku 2030 zlepšit o 32,5 %. Podobně by i v této lhůtě měl poměr energie z obnovitelných zdrojů v EU vzrůst minimálně na 32 %. Cíle mohou být zvýšeny při přezkoumání v roce 2023 v souvislosti s technologickým vývojem. Sníženy však být nemohou. Zpravodajem v otázce energetické účinnosti je český europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). Europoslanci v rámci energetického balíčku také podpořili nový systém správy, který má pomoci k naplnění cílů energetické unie.

Soubor předpisů stanovuje pravidla postupného přechodu od využívání některých biopaliv z potravinářských plodin na biopaliva druhé generace, která jsou vytvářena z nepotravinářských zdrojů a jsou šetrnější k životnímu prostředí. Občané EU budou dále moci vyrábět a skladovat energii z obnovitelných zdrojů pro svou potřebu a přebytek budou moci prodávat.

Zvýšení energetické účinnosti má přispět k ochraně životního prostředí a zlepšit kvalitu vzduchu. Opatření by se také mělo projevit snížením výdajů evropských občanů za energie a pomoci lidem zasaženým energetickou chudobou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek