Polsko očekává zahájení výroby jaderné energie po roce 2030

20.11.2018
Euroskop, čtk

polsko předpokládá, že jeho první jaderná elektrárna zahájí provoz po roce 2030. Uvedl to dnes náměstek polského ministra životního prostředí Michal Kurtyka. Polsko se teď snaží snížit svou závislost na výrobě elektřiny z uhlí. Země zvažuje výstavbu jaderné elektrárny již řadu let, zatím však nepadlo závazné rozhodnutí o realizaci projektu.

„Diskuse o spuštění jaderné elektrárny nabraly na tempu. Je to převážně o mezinárodním partnerství. Jsme schopni výstavbu financovat sami, musíme však odněkud získat technologie,“ řekl Kurtyka agentuře Reuters. Předpokládá se, že polské ministerstvo energetiky do konce roku zveřejní dlouhodobou energetickou strategii země. Podle vládních představitelů by se měl podíl uhlí na celkové výrobě elektřiny v Polsku do roku 2040 snížit na 50 procent.

V současnosti se uhlí na výrobě elektřiny v Polsku podílí zhruba 80 procenty. Elektřina se v Polsku z uhlí vyrábí převážně v zastaralých elektrárnách, z nichž mnohé bude nutné během příštího desetiletí uzavřít, upozorňuje Reuters.

Na začátku 90. let Polsko zastavilo výstavbu jaderné elektrárny v Žarnowci a celou investici včetně čtyř zaplacených reaktorů dodaných z plzeňské Škody odepsalo. Projekt nové jaderné elektrárny byl představen poprvé v roce 2009, nabral ale zpoždění kvůli klesajícím cenám elektřiny a jadernému neštěstí v japonské Fukušimě v roce 2011, které mělo dopad na podporu veřejnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek