Británie a Belgie v příštím roce propojí své energetické sítě

06.12.2018
Euroskop, čtk

Británie a Belgie dokončují první propojení svých energetických soustav. Projekt Nemo v hodnotě 600 mil. liber (17,5 mld. Kč), na němž pracují provozovatelé rozvodné sítě, britský National Grid a belgický Elia, má vstoupit do provozu v prvním čtvrtletí 2019. Uvedla to včera agentura Reuters.

Zvýšit dodávky elektřiny chtějí obě země, přičemž nové zdroje potřebuje zejména Belgie, kde je kvůli opravám zavřeno pět ze sedmi jaderných reaktorů. Projekt umožní přenos až 1000 megawattů (MW) elektrické energie mezi zeměmi, což stačí na pokrytí spotřeby přibližně jednoho milionu domácností.

Britská energetická soustava je už propojena s Francií, Nizozemskem a Irskem, odkud pokrývá zhruba šest procent spotřeby. Společnost National Grid, která už do energetického spojení s Evropou investovala přes dvě mld. liber, nyní připravuje další tři energetické linky mezi Británií a Dánskem, Francií a Norskem.

Britská vláda už provozovatele rozvodných sítí varovala, že pokud země příští rok opustí Evropskou unii bez dohody, budou muset učinit alternativní obchodní dohody.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek