Komise: Kritika USA není důvodem k rušení Nord Streamu 2

02.01.2019
Euroskop, čtk

Kritika amerického prezidenta Donalda Trumpa na adresu plynovodu Nord Stream 2 není důvodem ke zrušení tohoto projektu. Uvedl to na konci roku evropský komisař pro rozpočet Günther Oettinger v rozhovoru s německým časopisem Der Spiegel. Upozornil rovněž, že jakýkoliv pokus o zrušení projektu by byl obtížný, protože plynovod je již ve výstavbě.

Projekt v hodnotě 9,5 mld. eur (zhruba 245 mld. Kč) je rozšířením plynovodu Nord Stream, který obchází Ukrajinu a přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře.

Trump opakovaně kritizuje Berlín za podporu projektu, který podle něj učiní Německo zcela závislým na ruské energii. Rusko Trumpovu kritiku označuje za snahu přinutit Evropany k nákupu amerického zkapalněného zemního plynu (LNG).

Spojené státy nedávno varovaly, že by mohly uvalit sankce na společnosti, které se na stavbě plynovodu Nord Stream 2 podílejí. Washington se podle agentury Reuters obává, že projekt připraví Ukrajinu o důležité příjmy z tranzitu plynu, a tvrdí, že Moskva projekt využívá k rozdělení Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek