Unijní agentura Komisi navrhuje posílit boj proti mikroplastům

18.01.2019
Euroskop, čtk

Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) dnes v rámci boje proti znečištění životního prostředí navrhla zakázat záměrné přidávání mikroplastů do produktů, jako je kosmetika, detergenty a zemědělská hnojiva. Drobné části plastů, které znečišťují vodní cesty a oceány, stále více vyvolávají obavy vědců z jejich vlivu na mořské ekosystémy, napsala agentura Reuters.

O stanovisko agenturu požádala Komise, návrhy ECHA se mají stát součástí její strategie v oblasti plastů. Podle odhadů Komise se do životního prostředí každým rokem dostane 70.000 až 200.000 tun mikroplastů. „Cílem návrhu ECHA je snížit tento objem o 30.000 tun ročně,“ uvedl mluvčí agentury Matti Vainio na konferenci v Helsinkách.

Místopředseda Komise odpovědný za pracovní místa, růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen na konferenci uvedl, že zákaz EU by mohl stanovit standard pro průmyslová odvětví po celém světě. „Evropská unie je na světě první, kdo v oblasti plastů zahájil komplexní strategii, která se zaměřuje také na snížení mikroplastů,“ řekl Katainen.

Agentura má v plánu předložit oficiální návrh během jednoho roku a podle Katainena by ho Komise mohla schválit do konce roku 2020. Navrhovaný zákaz se nemá týkat některých výrobků, jako jsou léky a barvy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek