EU bude používat sóju z USA ve při biopaliv

29.01.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie schválila záměr, aby se sójové boby dovážené ze Spojených států mohly v unii využívat ve výrobě biopaliv. Cílem tohoto kroku je podpořit dovoz, zlepšit napjaté obchodní vztahy s USA a dostát závěrům loňské obchodní dohody. Informovala o tom dnes agentura AP.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker loni v červenci slíbil americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, že Evropané budou v USA kupovat více sóji a zkapalněného zemního plynu (LNG). Evropa tak chce odvrátit cla na dodávky automobilů z EU do USA.

Komise dnes oznámila, že rozhodnutí používat sójové boby z USA jako biosložku pro pohonné hmoty platí do 1. července 2021. Může se však dál prodloužit, pokud bude splňovat kritéria udržitelnosti stanovená novými pravidly EU na období 2021-2030.

Červencová dohoda se už promítla do nárůstu dovozu sóji z USA, který ve druhém pololetí loňského roku dosáhl 112 procent. Podíl sóji z USA na unijním trhu nyní dosahuje 75 procent. EU dováží ročně kolem 104 milionů tun sójových bobů jako krmivo pro zvířata, uvedla agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek