Europarlament se vyjádří k dlouhodobé klimatické strategii EK

14.03.2019
Euroskop, čtk

Evropský parlament dnes zaujme stanovisko k dlouhodobé klimatické strategii Evropské komise, která nastoluje pro EU cíl dosáhnout k roku 2050 klimatické neutrality. To by znamenalo, že za 31 let by veškerá produkce škodlivých emisí v unii byla vyvážena mechanismy pro odstraňování oxidu uhličitého a dalších škodlivých plynů z atmosféry. Své dlouhodobé ekologické cíle má EU stejně jako další strany pařížské klimatické smlouvy vyjasnit do příštího roku.

Komise ve svém listopadovém nelegislativním plánu nazvaném „Čistá planeta pro všechny“ nastínila osm „cest“, které mají EU dovést ke klimatické neutralitě do roku 2050. Podle europarlamentního Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) ovšem realizaci tohoto cíle umožní pouze dvě z nich. Důraz by při tom podle jeho členů měl být kladen na přímé omezování emisí a přírodní mechanismy zachycování oxidu uhličitého.

Dlouhodobý plán komise nemění stávající cíle pro rok 2030, mezi nimiž je i omezení emisí skleníkových plynů o 40 procent ve srovnání s úrovní z roku 1990. Výbor ENVI ale vyzývá k navýšení střednědobého cíle na hranici 55procentní redukce a požaduje podpoření tohoto závazku na květnovém summitu EU v rumunském Sibiu.

Vedle ekologické politiky budou na programu posledního dne nynějšího plenárního zasedání EP tradičně i diskuse o případech porušování lidských práv a zásad právního státu. Konkrétně budou europoslanci probírat situaci v Kazachstánu, Íránu a Guatemale. Dále budou rozhodovat o tom, zda a za jakých podmínek podpoří zahájení omezených obchodních jednání se Spojenými státy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek