Brabec: Věřím, že snížíme emise o 80 % do roku 2050

18.03.2019
Euroskop, čtk

Česká republika bude schopna snížit emise skleníkových plynů minimálně o 45 procent do roku 2030 a emise o 80 procent v roce 2050. S předstihem plní své závazky vyplívající z klimaticko-energetického balíčku EU i z Pařížské dohody. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) to uvedl v reakci na páteční studentskou stávku. Středoškoláci protestovali proti ignorování změn klimatu s cílem přimět politiky, aby důsledněji chránili klima a snižovali emise. Akce byla součástí celosvětové kampaně hnutí Friday for Future, které po vzoru šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové každý pátek pořádá studentské stávky po celém světě.

„Je skvělé, že se mladí lidé aktivně zajímají o budoucnost naší planety. Změna klimatu a její dopady jsou jedním z nejdůležitějších témat současnosti nejen ve světě, ale i v České republice,“ uvedl Brabec na dotaz ČTK.

Klíčovým opatřením je podle ministra postupný přechod k nízkouhlíkové ekonomice nejen v energetice a průmyslu, ale také v dopravě, zemědělství nebo službách. Je nutný například postupný odklon od uhlí, transformace energeticky náročného průmyslu, v dopravě rozvoj elektromobility a vodíkových pohonů. „Nezbytné je snižování energetické náročnosti bytů a domů, které jsou velkým producentem skleníkových plynů. V tom může pomoci třeba náš program Nová zelená úsporám,“ napsal Brabec v prohlášení.

„Věřím, že ve svém úsilí o záchranu klimatu nezůstane Evropa sama, a i další státy budou dodržovat dohody. Pouze tak máme ještě šanci zabránit nezvratným změnám, které ve svém důsledku ohrozí kvalitu života mnoha dalších generací,“ doplnil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek