Europoslanci schválili úpravu pravidel pro trh s plynem

05.04.2019
Euroskop, čtk

Novou podobu pravidel pro trh s plynem, předběžně dohodnutou s členskými zeměmi, ve čtvrtek potvrdilo při hlasování plénum Evropského parlamentu. Úprava pravidlům evropského jednotného trhu podřizuje všechny plynovody vedoucí z jiných zemí na území států EU a v jejich pobřežních vodách. V praxi tak například nový plynovod North Stream 2 po dnu Baltského moře bude muset provozovat jiná společnost než ruský gigant Gazprom, připomněl český europoslanec Luděk Niedermayer.

„Rusko-ukrajinská plynová krize z roku 2008 byla pro EU ponaučením. Pro unijní trh s plynem byla po ní přijata nová pravidla podporující bezpečnost a transparentnost. Deset let stará pravidla však například nepočítala se stavbou nových plynovodů z Ruska do některých členských států,“ vysvětlil ve čtvrtek Niedermayer, proč byla nová pravidla třeba.

Podle nových pravidel bude Evropská komise oprávněna zmocnit členský stát, kde by měl plynovod vstupovat na unijní území, k zahájení rozhovorů o dodávkách plynu, pokud by to podle ní nebylo v konfliktu s právem EU nebo nepředstavovalo hrozbu pro hospodářskou soutěž nebo bezpečnost dodávek. Před udělením výjimky bude komise muset věc konzultovat s ostatními státy unie. Jinak budou dohody o nových plynovodech ze zemí mimo EU zcela v evropské kompetenci.

Nová pravidla mají zvýšit bezpečnost dodávek

Evropská unie v současnosti importuje více než 70 procent své spotřeby zemního plynu, především z Norska, Alžírska a hlavně z Ruské federace. S úpravou pravidel přišla Evropská komise v roce 2017 ve snaze zajistit větší právní jistotu pro dodavatele i spotřebitele a zvýšit bezpečnost dodávek.

Členské státy se předběžně s europarlamentem na podobě textu přijatelné pro obě strany shodly letos v únoru. Pravidla začnou platit 20 dní po zveřejnění v oficiálním věstníku EU, přičemž země budou mít devět měsíců na příslušné změny ve vlastních národních pravidlech. Parlament text přijal poměrem hlasů 465:95, 68 europoslanců se zdrželo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek