Babiš: Ochrana klimatu nesmí být na úkor evropského průmyslu

10.05.2019
Euroskop, čtk

Česká republika udělá maximum k ochraně klimatu, nemůže to ale být způsobem, který zničí její průmysl. Před odletem na neformální summit 27 zemí EU v rumunském Sibiu to ve čtvrtek novinářům řekl premiér Andrej Babiš. Za konkrétní „krok k začátku konce automobilového průmyslu v Evropě“ přitom Babiš jednoznačně považuje elektromobily. Tuzemské automobilky musely elektromobilitu přijmout za svou a podle jejich reakce ji berou jako příležitost.

Otázka ochrany klimatu je pro řadu členských zemí EU jedním z klíčových témat pro práci unie v příštích letech. Osm z nich – například Francie, Nizozemsko či Belgie – před summitem ve společném dokumentu vyzvalo k tomu, aby například čtvrtina budoucího rozpočtu unie přímo směřovala do oblastí s touto problematikou spojených, včetně vývoje a výroby bezemisních automobilů, nových baterií a „udržitelné mobility“. Navrhly také, aby unie byla nejpozději v roce 2050 neutrální z hlediska emisí skleníkových plynů.

Podle Babiše si chce Česká republika dál zachovat právo rozhodovat sama o svém energetickém mixu, tedy o tom, z jakých zdrojů svou energii vyrábí. „Nechápu, proč jádro, které nemá emise, se nezapočítává do závazků na cíle u obnovitelných zdrojů,“ poznamenal Babiš.

Babiš: Měli bychom být racionální

Klimatická problematika je jedním z bodů, kde se pohledy členských států unie na budoucí cestu liší. Připravená deklarace čtvrteční schůzky v Sibiu, kde chce EU především ukázat svou jednotu, proto toto téma obchází a zmiňuje jen potřebu „zajistit budoucnost dalším generacím Evropanů“ a připravit unii tak, aby byla schopna se vypořádat s klíčovými výzvami 21. století.

Český premiér připomněl, že o klimatické problematice dlouze diskutovali lídři už na posledním řádném unijním summitu v Bruselu. „Měli bychom být racionální,“ podotkl Babiš. Podle něho je důležité, aby po květnových volbách neseděli v europarlamentu „anarchisté typu zelení, piráti“.

Unie, která sama produkuje ani ne desetinu celosvětových skleníkových plynů, podle Babiše není schopna přesvědčit o potřebě dodržovat příslušné závazky své partnery a konkurenty jako je Čína nebo Spojené státy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek