Švýcarsko vyhlásilo cíl stát se do roku 2050 klimaticky neutrální

29.08.2019
Euroskop,ČTK

Švýcarsko si stanovilo cíl přestat do roku 2050 vypouštět do ovzduší více skleníkových plynů, než kolik jich může být technicky uskladněno nebo příroda může sama vstřebat. S odvoláním na prohlášení švýcarské vlády o tom dnes informovala agentura AP, podle níž tak kabinet učinil na základě vědeckých poznatků zveřejněných loni panelem OSN pro změny klimatu (IPCC).

Británie, Francie a Švédska již cíl takzvané klimatické neutrality nechaly vetknout do svých zákonů, v případě Německa se tento krok očekává ještě letos.

Dosažení nulových emisí skleníkových plynů předpokládá značné změny ve fungování ekonomiky, včetně téměř úplného zastavení spalování fosilních paliv. Vědci z IPCC varovali, že pokud se do roku 2050 vypouštění emisí nepodaří zastavit, globální teplota do konce tohoto století stoupne o více než 1,5 stupně, což bude mít dalekosáhlé dopady na fungování přírodních ekosystémů.

Shodu na směřování k uhlíkové neutralitě do roku 2050 v souladu s doporučeními IPCC se dosud nepodařilo nalézt Evropské unii. Na červnovém summitu členských států podle diplomatických informací stanovení tohoto závazku zablokovalo Polsko a námitky mělo i Česko. Většina zemí EU přitom s cílem klimatické neutrality souhlasí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek