EU zmírnila ambiciózní ekologický plán

22.09.2005
Komise Evropské unie zmírnila své plány na vyčištění ovzduší do roku 2020. Reagovala tak na silnou kritiku zástupců průmyslu, dopravy a zemědělství. I tak ale Evropská unie odhaduje roční výdaje na snížení škodlivin na 7,1 miliardy eur.

Komise Evropské unie včera zmírnila své plány na vyčištění ovzduší do roku 2020. Reagovala tak na silnou kritiku zástupců průmyslu, dopravy a zemědělství. I tak ale Evropská unie odhaduje roční výdaje na snížení škodlivin na 7,1 miliardy eur. Původní plán počítal se sumou 11,6 miliardy eur.
„Je to kompromis za sedm miliard, ale přínosy čistšího vzduchu budou mnohonásobně vyšší. Neustoupili jsme od zásadních dopadů na zdraví lidí,“ řekl včera evropský komisař pro ochranu životního prostředí Stavros Dimas.
Počet předčasných úmrtí, zaviněných znečištěným vzduchem, se má díky plánu v roce 2020 v EU snížit ze současných 370 tisíc na 230 tisíc. Oproti letošku by měl čistší vzduch po patnácti letech ušetřit v evropském zdravotnictví 42 miliard eur.
„Zpráva je pozitivní. Chceme zlepšovat kvalitu životního prostředí, ale limity musí být v souladu s tím, co je průmysl schopen unést. Jinak by bylo obtížné pozvednout konkurenceschopnost evropských firem,“ prohlásil místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn.

Ovzduší je jen začátek

Český průmysl ušetří

Sdílet tento příspěvek