Země EU chtějí zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů

25.09.2019
Euroskop, čtk

Česko vyčíslilo náklady na splnění ekologických cílů spojených s energetikou do roku 2030 na tři biliony korun. V Bruselu to českým novinářům řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla po jednání zástupců unijních zemí věnovanému klimatickým cílům v energetice. Podle finské ministryně hospodářství daly členské země najevo vůli své závazky dodržet, některé však ještě mají rezervy.

„Mnoho členských zemí přišlo s novými opatřeními na zlepšení energetické efektivity,“ řekla novinářům po jednání finská ministryně Katri Kulmuniová. Finské předsednictví považuje snižování emisí skleníkových plynů a cestu k takzvané uhlíkové neutralitě za jednu ze svých priorit a snaží se vést ostatní země k ještě odvážnějším plánům, než jaké mají nyní. Stejný záměr dala najevo nastupující předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Záměry mají vést k naplnění ekologických cílů do roku 2030

Státy EU se loni zavázaly, že do konce příštího desetiletí bude energie vyrobená z obnovitelných zdrojů tvořit 32 procent celkového energetického mixu a energetická účinnost se zvýší o 32,5 procenta. Podle Evropské komise však dosud přijatá a plánovaná opatření k dosažení těchto cílů stačit nebudou.

„Komise vítá snahu několika států udělat více a zvýšit své ambice a já jsem si jist, že další budou následovat,“ komentoval úterní jednání místopředseda EK pro energetickou unii Maroš Šefčovič. Komise podle něj motivuje jednotlivé země tím, že v příštím víceletém rozpočtu vyhradila na opatření spojená s klimatem více peněz než dosud.

Náklady ČR: Třetina na obnovitelné zdroje, dvě třetiny na účinnost

Česko podle Neděly počítá, že jej opatření vyjdou na zmíněné tři biliony, zhruba ze třetiny to jsou náklady na obnovitelné zdroje a ze dvou třetin výdaje spojené s energetickou účinností. České úřady podle něj v současnosti analyzují možný dopad jednotlivých opatření a časový horizont jejich zavádění.

„Nechceme, aby to mělo příliš negativní dopad na zákazníky v České republice a konkurenceschopnost českého průmyslu,“ podotkl Neděla, podle něhož komise hodnotí Česko v několika oblastech velmi dobře.

Členské země by své energeticko-klimatické plány měly předložit do konce letošního roku. Komise v červnu doporučila Česku, aby zvýšilo podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie na 23 procent místo původně plánovaných necelých 21.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek