Timmermans chce, aby EU přijala přísnější klimatickou politiku

09.10.2019
Euroskop, čtk

Kandidát na post místopředsedy Evropské komise (EK) Frans Timmermans hodlá předložit legislativní návrh, aby EU do roku 2030 omezila emise nejméně o 50 procent. Řekl to při úterním slyšení před europoslanci. Podle současných plánů si EU stanovila, že emise proti hodnotám z roku 1990 sníží o 40 procent. Nizozemec Timmermans má v budoucí Evropské komisi dohlížet nad klimaticky odpovědnou politikou označenou jako Zelená dohoda pro Evropu.

V prvních 100 dnech v úřadu chce Timmermans přijít s návrhem, na jehož základě by v budoucí evropské legislativě byl zakotven cíl uhlíkové neutrality pro rok 2050.

Dlouhodobým klimatickým plánům unie se minulý týden v pátek věnovali ministři životního prostředí jednotlivých členských zemí. Členské země visegrádské čtyřky (Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko) a další státy na této schůzce prosadily, aby EU na prosincové klimatické konferenci v Chile jako svůj závazek ponechala cíl snížit emise do roku 2030 o 40 procent. Některé státy požadovaly ambicióznější klimatickou politiku.

Slyšení ve výborech europarlamentu v úterý před Timmermansem absolvovali další dva kandidáty na post místopředsedy EK. Šlo o Lotyše Valdise Dombrovskise, který má mít na starosti hospodářství a finanční služby, a Dánku Margrethe Vestagerovou, která má v týmu šéfky komise Ursuly von der Leyenové zajistit připravenost Evropy na digitální věk a bdít nad konkurenčním prostředím.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek