Zasedání Rady pro životní prostředí

23.12.2019
Euroskop

V Bruselu se 19. 12. uskutečnilo zasedání Rady pro životní prostředí Delegaci České republiky vedl ministr životního prostředí Richard Brabec. Na zasedání Rady byli vedle ministrů životního prostředí EU28 přítomni i noví komisaři pro životní prostředí, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius a výkonný místopředseda EK pro Zelenou dohodu pro Evropu a klimatické portfolio Frans Timmermans. Hned v úvodu jednání oba komisaři společně představili nové sdělení EK Zelená dohoda pro Evropu.

Evropská komise na zasedání ministrů přirovnala chystané změny v EU za změny paradigmatu. Posledních 200 let se evropská společnost i ekonomika opírala o uhlík, nyní chceme zvyšovat blahobyt udržitelně a nízko-emisně, což vyžaduje proměnu globální, národní, regionální, místní politiky i každodenního života občanů a přístupu průmyslových subjektů. Zástupci Evropské komise uvítali důležité schválení cíle klimatické neutrality EU k roku 2050 a prohlásili, že společným úsilím napříč EU lze dosáhnout hospodářského růstu a zároveň se zasadit o ochranu biodiverzity, stejně jako o posílení politik v oblasti ochrany přírodních zdrojů. Ambice EGD musí být podpořeny všemi politikami EU.

V následné diskusi členské státy ocenily formu cestovní mapy a přílohu s rozvrhem jednotlivých sektorových iniciativ, které Evropské komise plánuje v příštích letech představit. Klíčová opatření vedoucí k přechodu na klimaticky neutrální ekonomiku zohlední rozdílené výchozí podmínky členských států a bude se týkat sektorů energetiky, zemědělství, dopravy, životního prostředí a znečištění, finančního sektoru anebo výzkumu a inovací.

Druhou stěžení částí zasedání bylo přijetí závěrů Rady, které poskytly politická vodítka pro vyjednávání globálního rámce pro ochranu biologické rozmanitosti po roce 2020. Závěry rovněž stanovují priority pro očekávanou aktualizaci evropské strategie pro biodiverzitu, jež má Evropské komise předložit v prvním čtvrtletí 2020. Rok 2020 bude pro biodiverzitu klíčový. Delegace zmínily, že ochrana biodiverzity a obnova poškozených ekosystémů je stejně jako změna klimatu globální výzva, bohužel se biodiverzitě nedostává v debatách stejného prostoru jako klimatické změně. Komise přislíbila poskytnutí finanční pomoci členským státům, aby mohly na základě identifikovaných opatření obnovovat a chránit své ekosystémy.

Autor: Kateřina Talašová

Sdílet tento příspěvek