EK představí plán zelených investic a fond na pomoc regionům

14.01.2020
Euroskop, čtk

Podrobnosti bilionového investičního plánu, kterým chce Brusel financovat přechod k ekologicky čistému hospodářství, zveřejní dnes Evropská komise. Jeho významnou součástí bude i fond na pomoc regionům nejvíce závislým na uhlí a dalších fosilních zdrojích, který má motivovat Polsko a jiné zejména postkomunistické státy motivovat k plnění klimatických závazků.

Šéfka komise Ursula von der Leyenová v pondělí prohlásila, že unijní exekutiva chce prostřednictvím plánu udržitelných investic nalít do ekologické transformace v nadcházejícím desetiletí bilion eur (25,5 bilionu korun).

Podle neoficiálních informací by polovina této částky měla pocházet z pokladny EU, zhruba třetina pak ze soukromých zdrojů. O zbytek se má postarat spolufinancování od členských zemí a zmíněný systém pro pomoc nejpostiženějším regionům označovaný jako Just Transition Mechanism (JTM).

Evropská komise se chystá oznámit, že jeho prostřednictvím by oblasti s výraznými náklady na „vyčištění“ svého průmyslu mohly v příštím sedmiletém období celkem dostat až sto miliard eur. Přímo v rozpočtu by mělo být nově vyhrazeno 7,5 miliardy, přibližně dvojnásobek této částky mají podle představ Bruselu přidat členské země ze svých podílů na fondech kohezní politiky. Další desítky miliard očekává EK na soukromých investicích či projektech Evropské investiční banky.

Fond by měl financovat rozličné věci od infrastrukturních projektů přes ekologický provoz továren po rekvalifikaci zaměstnanců uhelných dolů. Podmínky pro podporu mohou splnit regiony ze všech zemí, které vyhoví stanoveným kritériím. Těmi budou vedle počtu lidí zaměstnaných v uhelném průmyslu například také celkové objemy emisí skleníkových plynů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek