Instalace větrných elektráren na moři byly v EU loni rekordní

06.02.2020
Euroskop, čtk

Kapacita nově instalovaných větrných elektráren na moři se v Evropě loni zvýšila o 38 procent na rekordních 3,6 gigawattů (GW). Ke splnění svých klimatických cílů ale region potřebuje mnohem vyšší růst. Ve své zprávě to dnes uvedla odvětvová organizace WindEurope. Celková kapacita větrných elektráren na moři tak v Evropě nyní dosahuje 22 GW. Británie a Německo mají na tomto údaji tříčtvrtinový podíl.

EU loni představila svou Zelenou dohodu pro Evropu. Jejím cílem je, aby se Evropa stala do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem na světě. To ale vyžaduje výrazné zvýšení produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Ke splnění cílů je podle WindEurope zapotřebí, aby do roku 2030 instalovaná kapacita nových větrných elektráren na moři činila ročně sedm GW a pak do roku 2050 až 18 GW ročně. Evropská komise má letos zveřejnit podrobnější zprávu o tom, jak chce splnit své emisní cíle, uvedla agentura Reuters.

Celkem bylo loni uvedeno do provozu deset nových větrných farem v pěti zemích. Británie se na celkové nové kapacitě podílela téměř polovinou. Následovaly Německo, Dánsko, Belgie a Portugalsko.

Náklady na větrné elektrárny na moři v posledních letech prudce klesly. Generální ředitel organizace WindEurope Giles Dickson dodal, že nyní je levnější postavit větrnou elektrárnu na moři než novou elektrárnu na plyn nebo na uhlí.

Loni bylo rozhodnuto o čtyřech nových projektech větrných elektráren na moři o celkové kapacitě 1,4 gigawattu. Celková investice pak má činit šest miliard eur (přes 150 miliard Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek