EK chystá pravidla k posílení recyklace, chce méně odpadu

12.03.2020
Euroskop, čtk

Evropská komise připraví nová závazná pravidla na podporu recyklace průmyslových výrobků či textilu. Jejich cílem má být úbytek vyprodukovaného odpadu a snížení počtu jednorázových produktů. Počítá s tím nový akční plán pro oběhové hospodářství, který komise zveřejnila včera.

„Máme jen jednu planetu Zemi, ale v roce 2050 budeme spotřebovávat tolik, jako bychom měli tři. Nový plán učiní z oběhového hospodářství běžnou součást našich životů,“ komentoval strategii komisař pro životní prostření Virginijus Sinkevičius.

Součástí série opatření má být mimo jiné norma, kterou chce komise zabránit likvidaci používaných výrobků, které kvůli neustálým inovacím rychle zastarávají, což se týká zejména elektroniky. Prodej výrobků na jednorázové či krátkodobé použití by měl být podle chystaných pravidel zásadně ztížen.

„Mnoho výrobků se příliš jednoduše rozbije a nemůže se znovu použít, opravit ani recyklovat, nebo jsou to produkty vyrobené pouze na jedno použití. Podniky i spotřebitelé by v tom mohli objevit velký potenciál,“ nabádal ke změně přístupu místopředseda EK odpovědný za klimatická opatření Frans Timmermans.

Podle statistik komise se v současnosti v unii podruhé použije jen asi 12 procent materiálů po recyklaci. Každý z obyvatel EU vyprodukuje ročně přes půl tuny odpadu.

Brusel se hodlá zaměřit i na textil, jehož jsou v současnosti recyklovány pouze jednotky procent. Nové regulace se budou týkat rovněž baterií, které by se podle komise měly v budoucnu vyrábět především v podobě dobíjecích článků.

Strategie počítá i s omezením množství nadbytečných obalů či jednorázových balení u potravin.

Komise hodlá jednotlivé návrhy předložit v příštích měsících. Poté o nich bude diskutovat Evropský parlament a členské státy, jejichž souhlas je podmínkou, aby se staly realitou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek