EK: Nejvíce oxidu uhličitého v ČR vypustila elektrárna Počerady

16.04.2020
Euroskop, čtk

Hnědouhelná elektrárna Počerady vypustila loni do atmosféry nejvíce oxidu uhličitého (CO2) z českých zdrojů – více než 4,7 milionu tun. Elektrárnu provozuje ČEZ, od roku 2024 ji má převzít skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Druhé jsou Tušimice II, další elektrárna ČEZ, se 4,7 milionu tun CO2. Třetí největší znečišťovatel byla paroplynová elektrárna Vřesová Sokolovské uhelné, která vypustila 3,9 tuny CO2. O datech ze systému obchodování s emisními povolenkami, které zveřejnila Evropská komise, ve středeční tiskové zprávě informovaly ekologické organizace Hnutí Duha a Greenpeace.

Oproti loňsku vypustily Počerady o více než 700.000 tun CO2 méně. Tušimice II naopak o téměř 300.000 tun více. Obě elektrárny patřily k dvěma největším znečišťovatelům ovzduší i v loňské statistice. V minulém roce byla třetí elektrárna Chvaletice skupiny Sev.en Energy. Letos vypustila 3,7 tuny CO2.

„Uzavření plýtvavých uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by srazilo emise oxidu uhličitého stejně, jako kdyby v Česku přestaly jezdit čtyři miliony osobních aut. Přitom odstavit zastaralé elektrárny by pouze snížilo obří export elektřiny z ČR. Uhelná komise by se měla vrátit k virtuálnímu jednacímu stolu a dále připravovat plán útlumu a konce spalování uhlí v ČR,“ uvedl k výsledkům Jiří Koželouh z Hnutí Duha.

Ekologičtí aktivisté kritizují uhelné elektrárny Počerady a Chvaletice

„Firma ČEZ může v následujících letech provoz elektrárny Počerady, která je největším zdrojem nejen skleníkových plynů, ale i nebezpečné a toxické rtuti, výrazně omezit. O nic jí nejde, elektrárnu prodala a ekonomicky je pro ni spíš zátěží. Místo toho si ale firma požádala o nesmyslně dlouhou výjimku z emisních limitů pro rtuť až do poloviny roku 2025, aby mohla elektrárnu používat dál při plném provozu,“ řekl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. ČEZ si požádal o dočasnou výjimku letos v březnu.

Ekologové uvedli, že Česko je v EU třetí největší znečišťovatel spalováním uhlí pro výrobu energie. Na prvním místě je Německo, na druhém Polsko.

Největším znečišťovatelem v EU Belchatów, Ryanair je devátý

Největším zdrojem CO2 v EU je polská hnědouhelná elektrárna Belchatów, která v roce 2019 vypustila 32,7 milionu tun CO2. V první desítce znečišťovatelů je osm hnědouhelných zdrojů (jeden polský, šest německých a jeden bulharský), jedna černouhelná elektrárna a na 9. místě pak letecká společnost Ryanair.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek