Německo EU zaslalo svůj plán ochrany klimatu

12.06.2020
Euroskop, ČTK

Německo včera Evropské unii odevzdalo svůj plán ochrany klimatu. Učinilo tak s půlročním zpožděním, připomněla agentura Reuters. Německý plán je přitom v souladu s ambicióznějším ze dvou cílů snížení emisí skleníkových plynů zvažovaných Evropskou komisí: Berlín chce podle desetiletého energetického a klimatického plánu snížit množství emisí skleníkových plynů oproti úrovním z roku 1990 o 55 procent do roku 2030.

Jeden ze dvou plánů, které vyhodnocuje Evropská komise, počítá s 50procentním snížením emisí v celé sedmadvacítce, druhý s 55procentním. Komise přitom chce cíl stanovit v září a nasměrovat blok k dlouhodobějšímu cíli dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality.

O tom, který záměr je reálný, chce komise rozhodnout na základě plánů předložených jednotlivými členskými státy. Svůj plán do Bruselu ještě nezaslalo Irsko.

Podle Reuters se očekává, že komise navrhne 55procentní cíl, ale musí se na něm dohodnout s členskými státy. V té souvislosti Reuters připomíná, že některé země, jako například Česká republika, tvrdí, že není dosažitelné překročení stávajícího cíle, tedy snížení emisí do roku 2030 o 40 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek