Polsko vyměřilo Gazpromu pokutu kvůli plynovodu Nord Stream 2

04.08.2020
Euroskop, čtk

Polský antimonopolní úřad (UOKiK) vyměřil ruské plynárenské společnosti Gazprom pokutu ve výši 213 milionů zlotých (zhruba 1,3 miliardy Kč) kvůli nedostatečné spolupráci při jeho řízení souvisejícím s plynovodem Nord Stream 2. Oznámil to v pondělí úřad. Gazprom následně uvedl, že se proti pokutě hodlá odvolat u soudu.

Polsko považuje projekt Nord Stream 2, který má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, za hrozbu pro energetickou bezpečnost Evropy. Plynovod podle Varšavy posílí již tak dominantní pozici Gazpromu na trhu. Plyn z Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.

UOKiK projekt Nord Stream 2 prověřuje již několik let. „Na začátku tohoto roku jsme Gazprom vyzvali, aby nám poskytl smlouvy sjednané jeho dceřinou firmou s dalšími podniky financujícími výstavbu plynovodu Nord Stream 2,“ uvedl v pondělí úřad. „Společnost tyto informace neposkytla,“ dodal. Ruská firma se tak podle úřadu zřejmě úmyslně snaží mařit jeho postup.

Gazprom uvedl, že žádal polský úřad, aby mu doložil oprávněnost svého požadavku na poskytnutí smluv. To však UOKiK podle firmy neučinil, napsala agentura Reuters. Gazprom nese na svých bedrech polovinu nákladů na výstavbu plynovodu Nord Stream 2. Druhá polovina pak připadá na evropské partnery v projektu, kterými jsou německé společnosti Uniper a Wintershall, britsko-nizozemská firma Royal Dutch Shell, rakouská OMV a francouzská Engie. Té UOKiK již loni kvůli neposkytnutí požadovaných dokumentů a informací vyměřil pokutu 40 milionů eur (přes miliardu Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek