Evropský parlament chce navýšit objem peněz do fondu pro uhelné regiony

18.09.2020
Euroskop, čtk

Evropský parlament chce výrazně zvýšit objem peněz, které mají být z nového evropského fondu k dispozici regionům závislým na fosilních palivech. Europoslanci rovněž podpořili možnost, aby byly z fondu částečně financovány projekty nahrazující uhlí a další paliva plynem. Podle návrhu, o jehož schválení dnes informoval Evropský parlament a který bude základem k dalšímu vyjednávání se členskými státy bloku, by peníze mohly plně čerpat pouze země, které se zavázaly k takzvané klimatické neutralitě.

Fond označovaný zkratkou JTF má zmírnit dopady přechodu unijních států ke klimaticky odpovědnému hospodářství v oblastech závislých především na uhlí. Podle červencové dohody lídrů zemí Evropské unie má obsahovat 17,5 miliardy eur (téměř 470 miliard korun).

Europoslanci, kteří budou spolu s členskými zeměmi o jeho podobě rozhodovat, však navrhli jeho celkovou výši dokonce až 57 miliard eur. Více než polovina těchto peněz by měla být financována ze společného evropského dluhu a návrh Evropského parlamentu i proto patrně narazí na odpor zemí požadujících co nejnižší unijní zadlužení.

„JTF by se měl stát klíčovou součástí politiky soudržnosti EU,“ prohlásil řecký zpravodaj schváleného návrhu Manolis Kefalogiannis. Europoslanci schválili návrh, který bude základem pro vyjednávání s Evropskou komisí a členskými státy o konečné podobě fondu, poměrem hlasů 417 ku 141.

Proti byla například drtivá většina zelených europoslanců, kterým vadil zejména fakt, že narozdíl od členských států chce Evropský parlament umožnit částečnou podporu plynu jako dočasné náhražky za uhlí při výrobě energie. Po této možnosti přitom volají některé země východního křídla EU včetně Česka.

Podle kritiků však plyn není zcela čistým zdrojem a neměl by být podporován z unijních peněz.

Poslanci se shodli na tom, že země, které se nezavázaly k dosažení klimatické neutrality do roku 2050, budou moci z fondu čerpat jen polovinu peněz, které budou určeny pro jejich regiony. K tomu, že do poloviny století „vynulují“ všechny emise skleníkových plynů například výsadbou stromů, se přitom zavázaly všechny státy vyjma Polska, které má být jednoznačně nejvyšším příjemcem peněz z fondu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek