Neformální videokonference ministrů životního prostředí

29.09.2020
Úřad vlády

Ústředním tématem neformálního zasedání rady ministrů pro životní prostředí, kteří se sejdou na fyzickém zasedání v Berlíně 30. září a 1. října, bude biodiverzita a klimatická politika EU ve světle v minulých dnech zveřejněných dokumentů Evropské komise v kontextu Zelené dohody pro Evropu. Delegaci ČR povede náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž.

První část pracovního programu se zaměří zejména na politiku v oblasti biodiverzity na globální úrovni v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19. Současně se 30. září uskuteční Summit OSN o biologické rozmanitosti v rámci týdne na vysoké úrovni 75. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Za ČR vystoupí v rámci dialogu č. 2 na téma „Podpora vědy, technologií a inovací, budování kapacit, přístup a sdílení přínosů z využívání genetických zdrojů, financování a partnerství pro biologickou rozmanitost“ s předtočeným projevem předseda vlády.

V druhé část pracovního jednání německé předsednictví poskytne ministrům prostor pro výměnu názorů na téma navyšování klimatických cílů do roku 2030, resp. příspěvek EU k závazkům Pařížské dohody a dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Dne 17. 9. zveřejnila Evropská komise plán na navýšení cíle snížení emisí skleníkových plynů v EU do roku 2030 podpořen několika sděleními a dopadovou studií. Jedná se o sdělení „Zvýšení cílů Evropy v oblasti klimatu do roku 2030 – Investice do klimaticky neutrální budoucnosti ve prospěch našich občanů“, které prezentuje návrh Evropské komise k navýšení cíle snížení emisí skleníkových plynů EU do roku 2030 na alespoň 55 % oproti roku 1990. Zdůvodňuje to tím, že splnění tohoto emisního cíle je dle dopadové studie nejen proveditelné, ale i přínosné pro evropskou ekonomiku a zaměstnanost, s pozitivními přesahy na zdraví obyvatelstva, čistotu ovzduší i ochranu životního prostředí. Vedle toho Komise zveřejněila sdělení k posouzení Vnitrostátních plánů v oblasti energetiky a klimatu, které vyhodnocuje příspěvek těchto plánů k plnění cílů EU v oblasti energetiky a klimatu do roku 2030. V rámci balíčku zveřejnila Evropská komise rovněž návrh změny nařízení k evropskému právnímu rámci pro klima (klimatický zákon), který zahrnuje do nařízení nový cíl snížení emisí EU do roku 2030 o alespoň 55 %. Nejobsáhlejším zveřejněným dokumentem je vlastní vyhodnocení dopadů navýšení redukčního cíle EU pro rok 2030. Ministři (vedoucí delegací) budou mít možnost zeptat se Komise na otázky ohledně zveřejněné dopadové studie a sdílet své názory na toto téma.

Vedle pracovního jednání je pro ministry připravena i exkurze na lodích.

Autor: Kateřina Talašová

Sdílet tento příspěvek