Rada pro životní prostředí 17. prosince 2020

16.12.2020
Úřad vlády

Dne 17. prosince 2020 se v Bruselu uskuteční řádné zasedání Rady EU pro životní prostředí, kterého se zúčastní delegace ČR vedená náměstkem ministra Vladislavem Smržem.

Evropská rada se v závěru minulého týdne shodla vedle jiného na navýšení klimatického cíle snížení emisí do roku 2030 o nejméně 55 %, ministři životní prostředí se díky tomu mohou vrátit k návrhu nařízení o právním rámci pro klima a potvrdí společnou pozici Rady ke zbývajícím politickým elementům formou obecného přístupu Rady. ČR považuje návrh obecného přístupu Rady za dobře vyvážený a může jej podpořit v navrženém znění. Spolu s tím pak schválí předložený vnitrostátně stanovený příspěvek EU ke snižování emisí (NDC) dle Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu. ČR rovněž nemá žádné připomínky k finálnímu návrhu NDC, do kterého byly zapracovány výstupy z prosincové Evropské rady a může jej podpořit ve znění navrženém německým předsednictvím. Zásadním požadavkem ČR bylo, aby o navýšení cíle EU do roku 2030 rozhodla právě Evropská rada, tato podmínka tedy byla naplněna.

Rada projedná a schválí návrh závěrů Rady k akčnímu plánu pro oběhové hospodářství a k využití digitalizace ve prospěch životního prostředí. ČR se aktivně podílela na textaci závěrů Rady. Bude přijat obecný přístup k Aarhuskému nařízení s cílem zlepšit přístup k právní ochraně v záležitostech životního prostředí v EU a ke Strategii pro udržitelnost v oblasti chemických látek je plánována výměna názorů. Během oběda proběhne neformální diskuze o prosazování zeleného přechodu prostřednictvím plánů obnovy a odolnosti. V rámci jiných záležitostí ministři obdrží informace o nařízení o bateriích a odpadních bateriích, o ratifikaci mnohostranných dohod v oblasti životního prostředí. Některé delegace budou ministry informovat o Evropské konferenci o změně klimatu a vodě, výroční schůzi Komise pro zachování živých mořských zdrojů v Antarktidě nebo eliminaci odlesňování. Nastupující portugalské předsednictví představí svůj pracovní program na první polovinu roku 2021.

Nad rámec jednání Rady je pro členy delegace naplánována řada bilaterálních setkání, např. se zástupci Evropské komise, s portugalskými nebo polskými protějšky.

Autor: Kateřina Talašová

Sdílet tento příspěvek