Evropská komise poslala Slovensko k soudu EU kvůli špatné kvalitě ovzduší

19.02.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropská komise včera poslala Slovensko k unijnímu soudu kvůli špatné kvalitě ovzduší. Bratislava podle ní neučinila dost pro to, aby země nepřekračovala povolené limity pro polétavý prach (PM10). Slovenské ministerstvo životního prostředí v reakci uvedlo, že již pracuje na nápravě vzniklého stavu, žalobu označilo za výsledek nečinnosti předchozích vlád.

„Slovensko nedodržuje denní limity pro koncentrace PM10, které jsou právně závazné od roku 2005,“ uvedla včera Evropská komise s tím, že poskytnutá data ukazují na „systematické překračování denních limitů“ v Bánskobystrickém kraji a aglomeraci Košic po většinu období let 2005 až 2019.

Slovensko nečelí soudnímu řízení za samotný fakt, že překračovalo stanovené hodnoty znečištění, nýbrž že nezajistilo, aby byly limity porušovány „nejkratší možnou dobu“. Komise konstatovala, že dosavadní opatření podniknutá slovenskými úřady nebyla včasná ani účinná, aby snížila znečištění pod nejvyšší povolenou úroveň.

„Ignorace ochrany ovzduší předchozích vlád“

Slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj označil žalobu za výsledek ignorace ochrany ovzduší za předchozích vlád. „Nyní musíme podniknout mnohem razantnější kroky, aby se kvalita ovzduší na Slovensku zlepšila a aby již nebyly překračovány normy přípustné úrovně znečištění ovzduší,“ uvedl Budaj v tiskové zprávě ministerstva. Nynější kabinet slovenského premiéra Igora Matoviče nastoupil do úřadu loni v březnu.

Ministerstvo uvedlo, že už například ukončilo přípravu nového zákona o ochraně ovzduší i změny v nastavení poplatků za znečišťování ovzduší. Dodalo, že na oblast největších zdrojů znečištění v zemi by se měly zaměřit i projekty z připravovaného unijního fondu obnovy.

Znečištění ovzduší je podle Evropské komise nejzásadnějším ekologickým rizikem pro zdraví obyvatel evropského bloku. Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) uvádí, že špatná kvalita ovzduší má v unii každoročně na svědomí kolem 400.000 předčasných úmrtí.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek