Rusko zahájí prodej plynu z Nord Stream 2 po souhlasu německého regulátora

10.09.2021
Euroskop, ČTK

Komerční dodávky plynovodem Nord Stream 2 začnou poté, co je odsouhlasí německý regulátor. Uvedla to včera agentura TASS s odvoláním na oznámení ruského ministerstva zahraničí. Rusko plánuje zahájit dodávky ještě letos.

Nord Stream 2 zdvojnásobí kapacitu vývozu ruského plynu po dně Baltského moře do Evropy. Plynovod je dokončen. Nyní se očekává na certifikaci. Ta by měla trvat až čtyři měsíce, ale začne až po získání všech dokumentů, což zahrnuje i testy německého ministerstva hospodářství a ruského plynárenského gigantu Gazprom.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že Rusko doufá v rychlé rozhodnutí německé strany. „Načasování komerčních dodávek závisí na stanovisku německého regulátora. Doufáme, že miliony evropských zákazníků budou moci v nejbližší době začít dostávat ruský plyn tou nejkratší, nejekonomičtější a nejekologičtější cestou,“ prohlásila.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov doufá, že nic a nikdo nezabrání spuštění plynovodu Nord Stream 2, napsala agentura Reuters.

Projekt za 11 miliard USD (237 miliard Kč) má přepravní kapacitu 55 miliard metrů krychlových. Projekt čelí politickému odporu ze strany Spojených států, ale také Ukrajiny a Polska. Zejména Ukrajina může v případě zprovoznění projektu přijít o lukrativní tranzitní obchody.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek