Evropský energetický plán je na světě

08.03.2006
EK navrhla jednotný postup vůči vnějším dodavatelům energie do EU a dokončení uceleného vnitřního trhu s energiemi.

Evropská komise učinila dnes první krok ke společné energetické politice Evropské unie. Navrhla jednotný postup vůči vnějším dodavatelům energie do EU a dokončení uceleného vnitřního trhu s energiemi. Důraz položila také na úspory energie, na boj proti klimatickým změnám, na podporu obnovitelných zdrojů.

„Zelenou knihu“ předloženou komisařem Andrisem Piebalgsem projednají poprvé ministři členských zemí příští týden a bude jedním z hlavních podkladů pro práci summitu 23. až 24. března. Pokud dostane zelenou od vlád a Evropského parlamentu, navrhne EK rozsáhlá koordinační a legislativní kroky na úrovni EU.

„Jsme v novém energetickém století. Poptávka roste, zásoby se tenčí a globální ovzduší se mění. Evropa si nemůže dále dovolit 25 různých nekoordinovaných energetických politik,“ řekl na tiskové konferenci předseda EK José Barroso. Popsal novou strategii jako trojúhelník složený z udržitelnosti, konkurenceschopnosti a bezpečnosti. „Chcete-li to vyjádřit zeměpisnými pojmy, řekl bych Kjóto-Lisabon-Moskva.“

O dokument požádali komisi šéfové států a vlád na neformální říjnové schůzce v Hampton Courtu. Byl vypracován na pozadí rostoucích cen ropy a zemního plynu i nečekaných výkyvů v dodávkách těchto surovin na začátku roku z Ruska, které připomněly zranitelnost evropského trhu, stále více závislého na dovozech.

Cílem se smlouva s Ruskem

Komise upozorňuje, že svět vstupuje do „nové energetické éry“, pro niž je typická rostoucí globální poptávka i znepokojivé oteplování klimatu. Evropské zásoby ropy a plynu se tenčí a hlavní rezervy jsou dnes v zemích, které obvykle omezují přístup zahraničních podniků k těžbě a dopravě. Pokud nebudou učiněna žádná opatření, zvýší se závislost EU na zahraničních zdrojích z dnešních 50 na 70 procent během 20 až 30 let.

Aby vyhověla budoucí poptávce, bude EU muset v příštích 20 letech investovat do energetiky asi bilion eur.
Navrhuje se proto uzavřít zásadní energetickou úmluvu s Ruskem, hledat nové dodavatele v kaspické oblasti či severní Africe, budovat s pomocí EU nové plynovody či terminály na zkapalněný plyn, vyjednat energetické dohody se sousedními zeměmi, ale i s velkými spotřebiteli Indií, Čínou a Japonskem. Cílem je dosáhnout stavu, kdy unie nebude přehnaně závislá na jednom dodavateli ropy či plynu.

Uvnitř EU si komise přeje jednotný, otevřený trh s elektřinou a plynem, opřený o pravidla volné soutěže. Chtěla by zavést kodex evropské elektrické sítě, jednotný evropský regulační orgán, agenturu pro sledování dodávek energie a vybudovat povinné zásoby plynu, podobně jako je tomu u ropy.

Sdílet tento příspěvek