ČR na summitu EU podpořila liberalizaci energetického trhu

24.03.2006
Česká republika ve čtvrtek na summitu Evropské unie bojovala především za liberalizaci energetického trhu, uvolnění trhu služeb a za vznik evropského technologického institutu.

Česká republika ve čtvrtek na summitu Evropské unie bojovala především za liberalizaci energetického trhu, uvolnění trhu služeb a za vznik evropského technologického institutu. Vyplývá to z vyjádření vicepremiéra Jiřího Havla a ministra zahraničí Cyrila Svobody. Podle obou však nelze z celého jednání vyvozovat nějaké závěry. Oba očekávají, že zásadní rozhodnutí padnou až na červnovém summitu.

Podle Havla vrcholnému setkání politiků dominovalo téma evropské společné politiky, na jejíž podobě se ale hlavy států neshodli. Na některých věcech jsme se shodli. Zejména na tom, že je ta diskuse důležitá. Pozice států se ale velmi silně lišily, uvedl. Havel například kritizoval představy Rakouska o obnovitelné energii. Podle něj se podmínky v jednotlivých státech velmi liší a nelze stanovit jednotné podmínky.

Energie však nebyly jediným problémem. ČR spolu s Nizozemskem hájila plnou liberalizaci služeb. Zůstala však osamocena a zbylé členské státy se spíše ztotožnily s úpravami textu směrnice o liberalizaci služeb, tak jak je provedl Evropský parlament.

Jediným konkrétním závěrem tak může být vnímáno prosazení některých myšlenek ohledně politické situace v Bělorusku do závěrečného ustanovení summitu. Za podporu Běloruska bojoval nejen český ministr zahraničí Cyril Svoboda, ale i dalších osm členských států. Protože už se ta debata otevřela po desáté hodině, nediskutoval se detailní text. Konkrétní jednání přijdou na řadu dnes.

Místopředseda vlády Jiří Havel na prvním pracovním zasedání summitu nastolil požadavek, aby páteční usnesení neprovazovalo budoucí novou verzi směrnice o službách, kterou připravuje Evropská komise, s únorovým stanoviskem Evropského parlamentu. Ten v prvním čtení výrazně oslabil liberalizační náboj směrnice.

Státníci se k této věci vyjadřovali různě. Podle švédského Gorana Perssona je třeba být realista a smířit se s okleštěnou podobou směrnice; naopak nizozemský Jan-Peter Balkenende chtěl liberálnější náboj. Předsedající kancléř Wolfgang Schüssel vyjádřil pochopení pro ty, kdo jsou zklamáni stanoviskem EP, vyslovil se však pro rychlé uzavření debaty na toto téma. Připomněl, že zákon bude obsahovat revizní klauzuli, takže bude možné se k němu časem vrátit.

O zahájení summitu si můžete přečíst zde.

Sdílet tento příspěvek