Unie započala cestu ke společné energetické politice

24.03.2006
Šéfové států a vlád se dohodli na postupu, který má „pětadvacítce“ zajistit bezpečnost dodávek energie, konkurenceschopnost a ekologickou udržitelnost.

Evropská unie položila dnes základ budoucí společné energetické politiky. Šéfové států a vlád se dohodli na postupu, který má „pětadvacítce“ zajistit bezpečnost dodávek energie, konkurenceschopnost a ekologickou udržitelnost. „Jednou budeme říkat, že evropská energetická politika se zrodila 23. března 2006 v Bruselu,“ řekl na závěrečné tiskové konferenci předseda Evropské komise José Barroso. Avšak i podle něj lze konkrétnější kroky čekat až na červnovém summitu.

Členské státy se v prvém kroku dohodly na společných záměrech, ale klíčové pravomoci nadále zůstávají v jejich rukou. Státy se zavázaly diverzifikovat zdroje energie a mluvit jedním hlasem vůči třetím zemím, zejména Rusku. Chtějí energetiku začlenit do své zahraniční politiky a nevzdávají se naděje, že Rusko nakonec podepíše s EU „energetickou chartu“.

Dnešní usnesení je koncipováno jako první krok ke vzniku energetické politiky, která má být ovšem spíše koordinační než nadnárodní koncepcí. Důraz je kladen na energetické úspory v EU, na rozvoj obnovitelných zdrojů a biopaliv. „První krok je důležitý, ale je to jen začátek,“ uvedla německá kancléřka Angela Merkelová.

První bilance, jak daleko se unii podařilo v koordinaci postoupit, se má dostat na pořad příštího jarního summitu, tedy za rok, kdy v čele EU bude stát právě Německo.

Debata je na začátku

Podle českého premiéra Jiřího Paroubka se během summitu odehrála pouze úvodní debata o energetické politice, z níž se nečekaly žádné konkrétní závěry. „Debata potvrdila zájem pětadvacítky o vytvoření nové, společné energetické politiky, ale i to, že energetika zůstává zásadně v gesci každé členské země,“ řekl. Ocenil, že součástí evropské diskuse se stala také jaderná energetika.

Usnesení se sice hlásí k ekologickým cílům, aby EU do roku 2020 uspořila pětinu spotřeby energie, zvýšila podíl energie z obnovitelných zdrojů na 15 procent v roce 2015 či dosáhla osmiprocentního podílu biopaliv na celkové spotřebě, ale formulacemi v podmiňovacím způsobu; tato nezávaznost podle premiéra vyhovuje i Česku.

„Možná bych některá čísla oželel. Je zrádné vzbuzovat očekávání, která se nenaplní. Pokud si však dáme cíle, které nejsou měřitelné, lidé neuvěří, že to myslíme vážně. Bez cílů nelze ani žít, ani dělat politiku, ale pokud se přeženou, vrátí se jako bumerang,“ podotkl slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Za důležitější než čísla však považuje ochotu nastartovat společnou politiku.

Spory se nekonaly

Navzdory předsummitovým sporům o fúze energetických podniků na jednání převládla shoda na obecných záležitostech. Kupříkladu kancléřka Merkelová sice debatovala se svým španělským kolegou José Zapaterem o nabídce německého energetického gigantu E. ON převzít španělskou firmu Endesa, ale této fúzi se Madrid snaží zabránit. Podrobností se Merkelová zdržela, jen obecně konstatovala, že všichni účastníci summitu uznali potřebu mít „evropské šampiony“ na energetickém trhu.

Sdílet tento příspěvek