Evropa se vrací k nukleární energii i ve stínu Černobylu

25.04.2006
Stále více je přijímána jako odpověď na evropské energetické potřeby budoucnosti, ale Brusel ani většina členských států se o ní neodvažují mluvit moc nahlas.

Dvacáté výročí černobylské tragédie přichází v době, kdy se v zemích Evropské unie mění pohled na jadernou energii.
Stále více je přijímána jako odpověď na evropské energetické potřeby budoucnosti, ale Brusel ani většina členských států se o ní neodvažují mluvit moc nahlas. Vzpomínka na Černobyl je totiž stále natolik živá, že tomuto zdroji mnoho Evropanů nedůvěřuje.

Nedávný průzkum Eurobarometeru ukázal, že jen 12 procent obyvatel unie je pro stavbu nových reaktorů. A více než polovina rozhodně proti.
„Evropa se musí zabývat jadernou energií,“ apeluje eurokomisař Andris Piebalgs. Podpořil ho i předseda komise José Barroso, podle něhož v debatě o energetických zdrojích nesmějí být žádná tabu. Některé země EU ale jadernou energii stále odmítají. Komise proto ujišťuje, že její využívání je zcela v kompetenci národních vlád. „Na společném postoji k jádru se Evropa v blízké budoucnosti určitě nedohodne,“ soudí analytička Louise van Schaiková z bruselského Centra pro studium evropské politiky.

Rozkol mezi členskými státy se projevil v březnu na posledním summitu EU. Drtivá většina z pětadvaceti státníků při jednání za zavřenými dveřmi údajně podpořila využití jaderné energie. Výslovně proti byly podle britského listu Guardian jen Rakousko a Německo.
Rakušané jsou v EU největšími odpůrci jádra. Německo se rozhodlo odstavit všechny reaktory do roku 2020, ovšem nová kancléřka Angela Merkelová podle německých médií usiluje o to, aby se tento termín zrušil nebo alespoň posunul.

I další země, jako Itálie, Švédsko a Belgie, se původně rozhodly přestat využívat jaderné elektrárny, ale nyní počítají s jejich provozem. Britská vláda má v polovině roku zveřejnit energetickou strategii, která údajně bude počítat se vznikem nových reaktorů. Podobně je na tom Francie, která chce v příštích letech postavit několik elektráren.
Na čele unie je ale v tomto ohledu Finsko. Tam začal loni růst první nový reaktor ze všech zemí EU za posledních 15 let. Elektrárna Olkiluoto, jejíž stavba přijde na tři miliardy eur, má začít dodávat elektřinu v roce 2009.
Stín Černobylu se nad Evropou ještě vznáší, ale začíná pomalu mizet.

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek