EU nebude Gazprom nijak diskriminovat

02.05.2006
Monopolní postavení Gazpromu jako výlučného vývozce ruského plynu však bude podle Evropské komise při posuzování jakékoli konkurenční kauzy „významným faktorem“.

Evropská unie používá a bude používat vůči Gazpromu stejná pravidla hospodářské soutěže jako na kterékoli jiné subjekty, sdělili komisař pro energetiku Andris Piebalgs a rakouský ministr hospodářství Martin Bartenstein. Bude podle nich však zohledněno monopolní postavení Gazpromu na ruském trhu s plynem.


Dopisem ruskému ministrovi energetiky Viktoru Christěnkovi reagovali na obvinění Gazpromu, že se na evropském trhu stává obětí diskriminace. Mamutí firma minulý týden varovala EU, že pokud ji nedovolí vstoupit v některých zemích na maloobchodní trh, přesměruje své dodávky do Číny a Spojených států. Podobně mluvil o pár dní později i prezident Vladimir Putin.


Podnětem pro ruské stížnosti byly spekulace, že se britská vláda pokouší najít cesty, jak zabránit Gazpromu, aby se zmocnil místní energetické firmy Centrica.


EU odmítá jakákoli obvinění z diskriminace a opakuje, že jedinou možnou cestou je vyváženost a reciprocita. Piebalgs a Bartenstein v dopise naléhavě žádají, aby Rusko ratifikovalo smlouvu o energetické chartě s EU, která by evropským firmám umožnila přístup k ruskému systému plynovodů. Rusko zatím rozhodně odmítalo k ratifikaci přikročit.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek