EU prošetří baltský plynovod

10.05.2006
Evropská unie chce přezkoumat, zda je financování stavby rusko-německého plynovodu v souladu s unijním právem.

Evropská unie chce přezkoumat, zda je financování stavby rusko-německého plynovodu v souladu s unijním právem. Projekt plynovodu od loňského září, kdy se na něm dohodli německý kancléř Gerhard Schröder a ruský prezident Vladimir Putin, vzbuzuje nervozitu především v Polsku a v Pobaltí.
Dosud měly plynovod financovat výlučně ruský podnik Gazprom a německé konsorcium E. ON a BASF. Na stavbu však potřebují šest miliard eur a Evropská unie vyzvala Německo, aby doložilo, že financování odpovídá pravidlům unie o státní pomoci soukromým podnikům.

Dopis, v němž Evropská komise o doložení žádá, byl poslán už v polovině dubna, ale na veřejnost se dostal až nyní. Zdroj z německého ministerstva hospodářství agentuře Reuters potvrdil, že Berlín odpoví do konce tohoto týdne.
Podle polských médií Evropská komise také nedoporučila, aby Evropská investiční banka půjčila na stavbu až polovinu potřebných financí, pokud projekt zůstane výlučně rusko-německou záležitostí.

Polský návrh

Plynovod odmítají Poláci a Pobalťané jako obcházení svých národních zájmů. Polský ministr obrany Radek Sikorski ho přirovnal k paktu Molotov-Ribbentrop, kterým si Hitler a Stalin rozdělili v roce 1939 Polsko.
Další země jako třeba Británie jsou nervózní z rostoucí síly ruského státu v oblasti obchodu s energiemi. Britové nedávno odmítli snahu ruského plynárenského podniku Gazprom o koupi místního distribučního podniku.

Své obavy z přílišné závislosti na ruském plynu vyjadřují v soukromí i členové Evropské komise, ale nikdo kromě Poláků a Pobalťanů se neodváží ostřeji proti ruské politice vystoupit. Rusko dodává unii čtvrtinu její spotřeby plynu a ropy.
USA minulý týden kritizovaly Moskvu za „energetické vydírání“ sousedů, kterým po nástupu prozápadních vlád zvyšuje ceny.

Ruská obrana

Analytici očekávají, že dnes by měl ve zprávě o stavu Ruska otázku energetické politiky zmínit ruský prezident Vladimir Putin. Ten nedávno pohrozil, že pokud ruské podniky nebudou mít rovný přístup na západní trh, může Rusko nasměrovat své dodávky na Východ. Rusko ovšem unii potřebuje jako partnera také, neboť obchod s EU tvoří 40 procent příjmů ruského státního rozpočtu.

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek