Havel navrhnul zrušení ministerstev životního prostředí v EU

30.05.2006
Péče o zachování přírody by totiž podle českého exprezidenta neměla být starostí jen jednoho resortu.

Bývalý český prezident Václav Havel dnes v roli jednoho z hlavních řečníků na ekologické konferenci Evropské unie zaskočil eurokraty a ekology myšlenkou zrušit ministerstva životního prostředí. Péče o zachování přírody by totiž podle Havla neměla být starostí jen jednoho resortu a Evropská unie by se neměla jen pachtit za hospodářským růstem a doháněním Spojených států.

„Bylo by dobré, aby nebyla zapotřebí žádná ministerstva životního prostředí. Není dobré, když si různé resorty dělají co chtějí, honí se za chimérou stále rostoucího růstu, dohánění a předhánění Ameriky. A na jedno ministerstvo tu je delegována starost, aby při tom nebyla příliš ničena příroda. To mi připadá, jako kdybychom měli ministerstvo slušnosti a jako kdyby všem ostatním ministerstvům bylo dovoleno dělati cokoliv,“ prohlásil Havel.

Havel vystupoval na úvod série konferencí a výstav, pořádaných Evropskou komisí pod názvem Zelený týden. Zatímco loňská akce byla zaměřena na klimatické změny, letos je hlavním mottem záchrana rozmanitosti živočišných a rostlinných druhů, ohrožovaných zánikem.

Jen v Evropě hrozí vyhynutí 42 procentům původních evropských savců, 43 procentům ptáků, 45 procentům motýlů, 30 procentům obojživelníků, 45 procentům plazů a 52 procentům sladkovodních ryb. Záhy může navždy zmizet 800 druhů rostlin. Pouze zhruba dvě procenta evropských lesů spadají do kategorie „nenarušených člověkem“ a od roku 1950 zanikla více než polovina mokřin a močálů. Evropská komise se nyní snaží prosadit akční plán, který by trend vymírání druhů měl do roku 2010 zvrátit.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek