Česko nebude mít dost ekologické elektřiny

03.07.2006
Česko nesplní svůj cíl vyrábět v roce 2010 osm procent energie z obnovitelných zdrojů, ačkoliv se k tomu zavázalo před vstupem do Evropské unie.

S využitím reálných možností země se za čtyři roky může dostat na šest procent, uvedl ředitel odboru ekologické energetiky Ministerstva průmyslu a obchodu Ladislav Pazdera.
Česku ale podle něj za nesplnění kritéria nehrozí ze strany unie žádné sankce.
Dosažení osmiprocentního podílu vidí Pazdera jako nereálné kvůli nevhodným přírodním podmínkám země. „Většina evropských států dosáhla navýšení výroby z obnovitelných zdrojů masívní výstavbou větrných elektráren. Česko jako kontinentální země má ovšem podmínky pro rozvoj větrné energie podstatně horší než třeba Německo, Dánsko nebo britské ostrovy,“ uvedl Pazdera.

V současnosti se v Česku vyrábějí z obnovitelných zdrojů asi čtyři procenta energie. Jednoznačně největší podíl mají vodní elektrárny.
Mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž řekl, že firma chce v následujících patnácti letech investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů asi třicet miliard korun. Dvě třetiny z této částky by měly připadnout na větrnou energii. „Chceme se podílet na budování větrného parku v Chomutově, vše ale záleží na jeho vlastnících, jak vyřeší svůj současný spor,“ dodal Kříž.

Stát prostřednictvím Energetického regulačního úřadu podporuje výrobu energie z obnovitelných zdrojů především vyššími výkupními cenami, než je tomu u klasických elektráren. Pro větrnou energii je to asi třikrát více, pro malé vodní zdroje zhruba dvakrát a pro sluneční energii víc než desetkrát více.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek