Blaira kritizují kvůli podpoře jádra

11.07.2006
Tvrdou kritiku sklidila včera britská vláda kvůli dosud neveřejné zprávě o budoucnosti ostrovní energetiky. Odpor vyvolala hlavně podpora stavby atomových elektráren.

Tvrdou kritiku sklidila včera britská vláda kvůli dosud neveřejné zprávě o budoucnosti ostrovní energetiky. Části z dokumentu, který kabinet oficiálně představí dnes, totiž otiskl list The Observer. Odpor vyvolala hlavně podpora stavby atomových elektráren. Vlivný parlamentní výbor pro obchod a průmysl označil dílo vlády za „ukvapené“ a varoval, že povede k „opakování starých chyb“. A to přesto, že Blairův kabinet oznámil, že neplánuje žádné peněžní dotace jaderné energetice.

Žádné dotace

Kabinet především doufá, že energetické společnosti samy vybudují náhradu za 18 ze současných 23 jaderných elektráren, které doslouží v příštím desetiletí. Přitom nepočítá s tím, že by jejich výstavbu podpořil ze státní kasy. Podle vlády stačí, že současné ceny energií jsou vysoké a nukleární elektrárny neprodukují škodlivý oxid uhličitý, a tedy nemusí platit za jeho vypouštění do ovzduší.
Navíc chce firmám usnadnit získání povolení pro nové elektrárny. Na vyřízení nutných papírů už nebude třeba let, ale bude to trvat týdny či nanejvýš měsíce. Podle listu The Guardian chtějí ministři mimo jiné omezit možnost obcí a měst zablokovat stavbu nové elektrárny. Bude stačit, když stavbu označí za „nezbytnou“.

Proti konzervativci i zelení

V tom se shoduje s ekologickými organizacemi. Podle nich vláda málo podporuje obnovitelné zdroje.
Děti země například upozornily na to, že v Evropě je, pokud jde o výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, Velká Británie na předposledním místě.
Spokojeni nejsou ani průmyslníci. Není totiž jasné, zda jim stát přispěje na odstranění stávajících reaktorů a vyhořelého paliva. To bude stát až 80 miliard liber (3287 miliard Kč). Navíc experti citovaní rozhlasovou stanicí BBC tvrdí, že soukromé firmy nepostaví drahé jaderné či „čisté“ uhelné elektrárny, pokud jim stát nebude garantovat stálé ceny odebírané energie.

Autor: Marek Hudema

Sdílet tento příspěvek