Brusel varuje Česko kvůli emisím škodlivin

02.08.2006
Česká vláda totiž stále nedodala národní plán rozdělení emisních povolenek na léta 2008 až 2012, ačkoli termín vypršel již na konci června.

Brusel varuje Česko kvůli emisím škodlivin

Dosavadní vláda totiž tvrdí, že strategické rozhodnutí o povolenkách, které bude mít vliv na celý český průmysl, musí nechat až na své nástupkyni.

V pátek jsme rozeslali dopisy 15 členským zemím včetně Česka. Dáváme jim měsíc na to, aby informovaly komisi, kdy může čekat informace, řekl HN mluvčí komise Michael Mann.

Pokud podle něj komise od Česka nedostane uspokojivou odpověď do měsíce, zahájí proti němu začátkem září sankční řízení. To může vyvrcholit až verdiktem Evropského soudního dvora a vysokými pokutami.

Česká vláda má prý schéma rozdělení povolenek připravené. Myslel jsem, že se nová vláda narodí rychleji a že rozhodnutí o povolenkách na léta 2008 – 2012 by mělo být v jejím mandátu. Pokud by tato vláda pracovala ještě příští týden, materiál předložíme, řekl HN ministr obchodu Milan Urban.

Systém obchodování s povolenkami má motivovat podniky ke snižování emisí skleníkových plynů. Na léta 2005 – 2007 dostalo Česko povolenky na emise 97 miliónů tun CO2 ročně, ale loni zůstalo výrazně pod stanovenou kvótou. Je proto téměř jisté, že na další období dostane povolenek méně.

Autor: HN

Sdílet tento příspěvek