EK kritizuje Polsko za špatnou ochranu přírody

17.08.2006
Evropské komisi vadí, že Polsko nedostatečně chrání přírodní oblasti, kde se vyskytují vzácná zvířata a rostliny a neplní tak kritéria programu Natura 2000.

Evropská unie pohrozila Polsku kvůli nedostatečné ochraně přírodních oblastí. Podle Agaty Zdanowiczové, která je expertkou EK na ochranu biodiverzity, Polsko neplní požadavky evropského systému ochrany Natura 2000 a mohlo by čelit penalizaci. Informují o tom internetové stránky Ecomonitor s odvoláním na internetové zpravodajství BBC.


Přestupkové řízení, která Komise zahájila již v dubnu, by mohlo vést k soudnímu řízení a k zablokování peněz z fondů EU, které směřují do projektů na ochranu polské přírody. Natura 2000 je program Evropské unie na ochranu vzácných živočichů a rostlin i oblastí jejich výskytu ve všech pětadvaceti členských zemích.


V Polsku se vyskytuje velké množství vzácných druhů živočichů, jako jsou vlci, medvědi nebo orli. Komise již letos na jaře odmítla polský návrh na rozsah území, která by měla být chráněna podle Natury, a návrh označila za „velice nedostatečný“.


Polsko označilo 72 oblastí, které by měly být chráněné podle nařízení o ptácích, Komise však požadovala, aby těchto lokalit bylo 140. Podle ní je situace ještě horší v případě plnění požadavku směrnice o stanovištích, tam polská vláda nebyla schopná zaručit „odpovídající ochranu“ u 85 % z nich, uvedla Zdanowiczové.


Odborníci nyní zkoumají polský „opravný program.“ Nicméně podle Zdanowiczové by Polsko mohlo i nadále čelit soudnímu sporu v případě, že Komise neuzná novou verzi za dostatečnou.

Autor: jos-iHNed, Ecomonitor.cz

Sdílet tento příspěvek