EK kritizuje fůzi německé a španělské energetiky

25.08.2006
Podle Evropské komise podmínky fůze německé skupiny E. ON a španělské Endesy porušují pravidla o volném pohybu kapitálu a nejsou nutné pro ochranu veřejné bezpečnosti.

Španělsko porušilo pravidla Evropské unie o fúzích, když stanovilo obtížné požadavky pro schválení spojení německé energetické skupiny E. ON a španělské Endesy v hodnotě 27 miliard eur. Podle předběžných závěrů Evropské komise Španělsko porušilo pravidla, která dávají EK právo na zhodnocení významných zahraničních akvizic a případné stanovení podmínek, vyjma několika málo případů.


Komise spojení firem E. ON a Endesa schválila. Španělský energetický regulátor však požaduje splnění 19 podmínek, jejichž součástí je prodej zhruba třetiny aktiv Endesy ve výrobě elektrické energie. Španělsko své rozhodnutí mimo jiné zdůvodňuje i obavami o bezpečnost. Komise se naopak domnívá, že stanovené podmínky porušují pravidla o volném pohybu kapitálu a nejsou nutné pro ochranu veřejné bezpečnosti, uvedly agentury AP a Reuters.


Spojením E. ON-Endesa má vzniknout světově největší energetika s ročními tržbami přes 75 miliard eur a s více než 50 miliony zákazníků na světě. Španělská vláda však prosazuje spojení s domácím podnikem, protože je podle ní v národním zájmu, aby světově silnou energetiku vlastnili Španělé.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek