Ropné společnosti v Evropě by měly zvýšit kapacitu rafinerií

07.09.2005
Zvýšení kapacity rafinerií požaduje po velkých ropných společnostech v Evropě Evropská komise. Andris Piebalgs, komisař pro energetiku, prohlásil, že ceny ropy jsou jednou z příčin zpomalení tempa růstu evropské ekonomiky.

„Mám v úmyslu vést debaty s předními evropskými společnostmi, abych se ujistil, že plní svoji úlohu při rozšiřování kapacity rafinerií,“ řekl Pielbags a dodal, že podporuje další investice do rafinerií, ropovodů a plynovodů. Otázka těchto zařízení je však podle něj až příliš zpolitizovaná.
Komise dnes zareagovala na rekordní ceny ropy navrhem provést především dlouhodobá opatření. Ta zahrnují investice, ale též omezování poptávky po energii, růstu transparentnosti a předvídatelnosti trhu s ropou nebo používání obnovitelných zdrojů energie. Uvolnění části ropných zásob bylo jediné krátkodobé opatření, které šlo učinit, sdělil komisař .
Ceny ropy se v uplynulých týdnech prolomily hranici 70 dolarů za barel. Komisař však již další podstatný růst cen neočekává. Evropská ekonomika je sice vysokými cenami ropy sice ovlivněna, ale údajně ne tak silně, jak by se mohlo zdát. Pomáhají totiž evropským zemím, které dražší ropu vyvážejí.
Nejen kvůli rostoucím cenám ropy je Piebalgs přesvědčen, že stále významnější úlohu v evropské energetice budou hrát jaderné elektrárny. „Očekávám, že investice do nukleární energetiky porostou,“ řekl. Zároveň však dodal, že nastavení energetického mixu je záležitostí každé členské země a pokud některá nebude chtít jadernou energii využívat, je to její rozhodnutí. Dnes se jadernou reakcí vytváří asi třetina energie v Evropě.
Ceny ropy rostou již čtvrtým rokem. Zatímco na počátku roku 2002 byl barel ropy za 25 dolarů, na začátku letošního roku to bylo již 45 dolarů. Do závratných výšek se nyní cena černého zlata dostala poté, co hurikán Katrina vyřadil z provozu řadu rafinerií na pobřeží Mexického zálivu.
Západní země včetně ČR již kvůli nedostatku ropy začaly pod vedením Mezinárodní agentury pro energii (IEA) uvolňovat na trh rezervy ropy a ropných produktů. Piebalgs připomněl, že ne všechny členské země EU jsou členy IEA, takže do budoucna bude nutná i koordinace stavu ropných zásob na unijní úrovni.
Kvůli nedostatku benzinu v USA již roste jeho cena po celém světě. Na českém trhu se ceny vyšplhaly k 35 korunám za litr. Polsko již oznámilo, že sníží spotřební daň na pohonné hmoty, ČR takový krok nechystá. Ministerstvo financí argumentuje, že by to znamenalo výpadky v rozpočtu až 20 miliard Kč.
Podle ministra Bohuslava Sobotky budou současné ceny pohonných hmot rovněž jedním z hlavních témat jednání ministrů financí Evropské unie, které se uskuteční o víkendu v Manchesteru. „Naším cílem je vyvolat větší tlak EU na OPEC, aby došlo ke zvýšení těžby,“ řekl s tím, že tlak by měl být permanentní, aby zklidnil situaci na trhu.

Sdílet tento příspěvek