V Rakousku žije více než půl milionu muslimů

26.02.2010
čtk

V Rakousku žije kolem 516.000 muslimů. Představují tak 6,2 procenta obyvatel této alpské republiky. Vyplývá to z nové studie Rakouského fondu pro integraci (ÖIF), o níž informoval rakouský deník Die Presse. Od posledního sčítání lidu před devíti lety v zemi přibylo 170.000 vyznavačů islámu.

Podle ÖIF je za přírůstkem počtu muslimů v Rakousku spíš porodnost než přistěhovalectví. Při sčítání lidu před devíti lety se k islámu přihlásilo 346.000 osob, tedy 4,3 procenta obyvatel. Z nynějšího více než půl milionu muslimů jich podle deníku zhruba polovina má rakouské občanství. Další o něco více než pětina jsou občané Turecka, desetina je z Bosny.

Podle studie ÖIF lze v příštích letech dál počítat s mírným nárůstem počtu muslimů, a to kvůli porodům i přistěhovalectví.

Za to, že rakouská společnost nevymírá, vděčí z velké části právě muslimům. V letech 2001 až 2009 se postarali o celkový přírůstek obyvatel z 53 procent. Podíl narozených je navíc mnohem vyšší než podíl přistěhovalců.

Mnozí přistěhovalci se ve vyšším věku vracejí do své vlasti, a tím pádem vykazují statistiky nižší úmrtnost v muslimské skupině.

Deník Die Presse ovšem upozorňuje na to, že počet muslimů nemusí být přesný. Autoři při jeho stanovení použili výsledky sčítání a statistiku cizinců i narozených dětí. Vycházeli z toho, že pokud je jeden z rodičů muslim, bývají potomci také muslimové. Studie navíc zahrnuje jen osoby, které jsou v zemi legálně. I přes tato úskalí jsou podle listu Die Presse tato data o muslimech nejpřesnější, jaká v Rakousku existují.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek