Cameron chce snížit počet přistěhovalců do Británie

22.11.2010
čtk

Přistěhovalectví do Velké Británie je nepřijatelně vysoké a musí být sníženo. Musí se to ale udělat tak, aby podnikatelská sféra i nadále mohla ze zahraničí přijímat kvalifikovanou pracovní sílu a talenty. V nedělním rozhovoru pro televizní stanici Sky News to prohlásil britský premiér David Cameron.

Jeho prohlášení následovalo jen několik dní poté, co vládní poradní výbor pro přistěhovalectví, který má určovat početní limity pro kvalifikované přistěhovalce ze zemí mimo Evropskou unii, uvedl, že počet takových přistěhovalců by měl být snížen o více než čtvrtinu.

V posledních letech jsme měli čistou imigraci do Velké Británii na úrovni zhruba 200.000 lidí ročně, což znamená dva miliony lidí navíc každých deset let, řekl v pořadu Sky News Cameron. To je podle něj nepřijatelně vysoké číslo, které musí být sníženo. Jsem naprosto přesvědčen, že je to možné i při současném zajištění, že podnikatelský sektor bude mít nadále přístup k talentům, dodal premiér.

Britské podnikatelské kruhy v této souvislosti vyjadřují znepokojení, že vládní plány by mohly ohrozit konkurenceschopnost britské ekonomiky. Cameron prohlásil, že by chtěl, aby se čisté přistěhovalectví ročně pohybovalo v rozmezí desítek nikoli stovek tisíc lidí. Podle něj právě příslib omezení přistěhovalectví byl jedním z hlavních faktorů, že jeho pravicová Konzervativní strana uspěla ve volbách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek