EU-Ukrajina: plán na zrušení víz, žádné datum

22.11.2010
čtk

Evropská unie a Ukrajina se na summitu v Bruselu dohodly na plánu, na jehož konci by měl být oboustranný bezvízový styk. Plán počítá s řadou podmínek, které Kyjev bude muset splnit před tím, než EU definitivně otevře Ukrajincům své dveře. Jde o posílení kontroly na hranicích a další kroky v oblasti bezpečnosti, migrace a azylu.

Kdy by mohl být bezvízový režim zaveden, se teprve ukáže. Dnešní rozhodnutí je prvním krokem. Předseda Evropské komise o tom už v pátek hovořil jako o dlouhodobější perspektivě. Podle dřívějších vyjádření prezidenta Viktora Janukovyče by Ukrajina mohla realisticky cestovní mapu a její podmínky splnit v roce 2012.

Podle odhadů neziskové organizace Caritas, které cituje server EUObserver, v zahraničí pracuje kolem tří milionů Ukrajinců, přičemž u pouhých dvou procent z nich se tak děje legálně. Množství Ukrajinců pracuje nelegálně i v České republice. Podle ukrajinského tisku se ale jejich počet postupně snižuje vzhledem k rostoucímu přílivu pracovních sil z Bulharska a Rumunska. Jejich počty na českém pracovním trhu se začaly zvyšovat zejména po rozšíření EU na Balkán.

Důvodů k odchodu z Ukrajiny mají tamní občané řadu. Jde o zemi, v níž průměrná délka života u mužů (62 let) je nižší než v Iráku či v Indii. Zemi sužuje rozsáhlá korupce, problémy lidí s alkoholem, drogami či šíření viru HIV. Každý čtvrtý Ukrajinec žije v chudobě za méně než 76 dolarů na měsíc (1365 korun).

Občané EU už řadu let při cestách na Ukrajinu víza nepotřebují.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek