Brusel znepokojen švýcarským referendem, francouzská pravice jej vítá

30.11.2010
čtk

Komise Evropské unie i Rada Evropy dnes projevily znepokojení nad výsledky nedělního referenda ve Švýcarsku, kde voliči podpořili rázné a automatické vyhoštění cizinců, kteří se dopustili závažných trestných činů. Naopak vládní pravice ve Francii, kterou vede prezident Nicolas Sarkozy, to označila za výsledek zdravého rozumu.

Přestože se komise i mluvčí šéfky evropské diplomacie Catherine Ashtonové zdržely jakýchkoli komentářů k referendu, tisková zástupkyně komise Pia Ahrenkildeová nicméně podotkla, že předseda komise José Manuel Barroso vyjádřil obecnou obavu z růstu populismu v Evropě.

V Evropě se v současnosti vzmáhá populistický extremismus, což je vážné a což mě znepokojuje. Vidím společnosti, které mají velkou tradici otevřenosti a demokracie, v nichž roste nacionalismus, šovinismus, xenofobie a někdy i velmi agresivní populismus, řekl již v neděli v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici Europe 1 Barroso.

Francouzská pravice výsledek ocenila

Znepokojení vyjádřil i šéf parlamentního shromáždění Rady Evropy Mevlüt Cavusoglu. Naopak část poslanců francouzského vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) netajila nad výsledky referenda uspokojení. Podle nich by se Francie takovým příkladem řídit.

Je to opravdová lekce zdravého rozumu našich švýcarských přátel pro jejich evropské sousedy, kteří čelí stejným problémům, uvedla v komuniké frakce UMP, která si říká Lidová pravice. Dvě desítky jejích členů se řadí k nejkonzervativnějším příslušníkům UMP, upozornila agentura AFP.

Výsledek referenda uvítali také kandidáti do čela nacionalistické Lidové fronty Marine Le Penová, dcera zakladatele fronty Jeana-Marieho Le Pena, a Bruno Gollnisch.

Rozhodla těsná většina

Švýcaři se rozhodovali prakticky rok po referendu zakazujícím výstavbu minaretů u mešit v jejich zemi. V neděli se pro přísnější a mezinárodně sporný návrh vyslovilo 52,9 procenta hlasujících a 47,1 procenta jej odmítlo.

Voliči se tak vyslovili pro automatické vyhoštění každého cizince, kterého švýcarský soud uzná vinným z úmyslného zabití, znásilnění, loupeže, obchodu s lidmi nebo drogami, vloupání a ze zneužití sociální pomoci.

Vypovídání imigrantů za porušení zákona umožňují za určitých podmínek již současné švýcarské zákony. Schválený návrh však jde dále tím, že odebrání práva pobytu následuje u odsouzených za jmenované delikty automaticky, aniž by se brala v potaz reálná závažnost těchto deliktů pro společnost.

Automatizace procesu bez možnosti odvolání může být podle Cavusoglua porušením evropské konvence pro lidská práva.

Odpůrci návrhu poukazovali i na to, že přísnější návrh staví delikty jako vraždu, ozbrojené přepadení, znásilnění či únos na stejnou úroveň jako zneužití sociální pomoci, protože i to má být důvodem k vysídlení.

Francouzské ministerstvo zahraničí ve své reakci připomnělo, že návrh schválený referendem se musí ještě přetavit do nějaké formy zákona, a ten by měl ladit s mezinárodními a unijními právními závazky Švýcarska. Evropská unie tak dala najevo, že si počká na to, jak se s tím švýcarská vláda vypořádá. Zároveň vyjádřila naději, že Bern bude přitom dál dodržovat mezinárodní úmluvy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek