Ministři spravedlnosti EU zakázali mefedron

03.12.2010
čtk

Ministři spravedlnosti členských států na pravidelné Radě rozhodli, že na území celé EU dojde k zákazu mefedronu. Je to droga, která se podobá extázi, a dosud byla legální ve 12 členských státech – včetně Česka a Slovenska. Ministerstvo zdravotnictví již novelu, která látku v ČR zakáže, připravilo.

Příští týden předáváme Úřadu vlády, odboru koordinace a financování protidrogové politiky, novelu zákona o návykových látkách, která zakazuje 15 látek, mezi nimi také mefedron, řekl mluvčí českého ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Zákaz zahrnuje výrobu i obchodování s mefedronem. Vlády EU jsou připraveny k rychlé akci v zájmu zákazu takto nebezpečné drogy, řekla eurokomisařka Viviane Redingová, která návrh předložila. Tato droga se prodává po internetu, často pod nevinnými jmény, jako je rostlinná strava nebo sůl do koupele, dodala.

Omamné látce se v Česku říká slangově mňau-mňau. Prodává se na internetu jako bílý prášek určený k hnojení. Účinky mefedronu jsou srovnatelné s kokainem či extází. Většinou se prodává

ve formě prášku, ale je možné se setkat i s kapslemi či tabletami.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek