Redingová chce jednotné rodné listy v EU

09.12.2010
čtk

Rodné či oddací listy by v Evropské unii mohly mít společnou podobu. Lidem by to zjednodušilo přesuny z jedné země bloku do druhé i administrativně složité uznávání dokladů v zahraničí nebo jejich překlady. Evropská komise už na tom začíná pracovat, píše dnes týdeník European Voice.

Eurokomisařka pro spravedlnost a základní práva Viviane Redingová o tom hovořila již několikrát, přičemž příští týden by její návrhy měla podpořit i celá Evropská komise.

To ale neznamená, že se hned něco změní. Konkrétní návrhy na novou unijní legislativu by totiž měla komise předložit asi až v roce 2013. Předtím budou probíhat nejrůznější konzultace, dolaďování normy a pak zase její schvalování. Na něm se budou podílet členské země EU a také europoslanci.

Zatím se zdá, že Redingová podporuje to, aby vznikl jeden společný dokument – jeden evropský certifikát. Ten by vydávaly úřady v jednotlivých státech. Odstranila by se tím současná nutnost uznávat navzájem dokumenty mezi zeměmi. Společný evropský certifikát by nenahradil národní dokumenty. Lidé by si ho mohli nechat vystavit či nikoli, bylo by to na nich.

Změnit by se pak měla i pravidla pro vzájemné uznávání dokumentů, aby s tím lidé měli pokud možno co nejméně administrativních komplikací a také nákladů, jaké nyní představují třeba překlady.

Týdeník citoval jeden diplomatický zdroj, podle něhož by obecně většina států s takovými návrhy neměla problém. Záviset ale nicméně bude na tom, jakou přesnou podobu budou mít.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek