Občané EU by mohli do Petrohradu cestovat vlakem bez víz

13.12.2010
čtk

Občané Evropské unie by mohli cestovat do Petrohradu bez víz. Návrh, který projedná ruská vláda, se vztahuje na turisty, kteří by využili vysokorychlostní železniční spojení mezi Petrohradem a Helsinkami, uvedla agentura Reuters. Trať dnes slavnostně otevřeli finská prezidentka Tarja Halonenová a ruský premiér Vladimir Putin.

Předložili jsme návrh, o kterém premiér Vladimir Putin řekl, že ho vláda zváží, řekl dnes generální ředitel ruských železnic Vladimir Jakunin. Evropané by podle návrhu mohli bez víz strávit v Petrohradě až 72 hodin. Jakunin nicméně neočekává, že by EU přijala stejné opatření pro Rusy cestující do Helsinek.

Dnes otevřená vysokorychlostní železnice zkracuje cestu mezi finskou metropolí a Petrohradem na tři a půl z více než šesti hodin. Ruské železnice předpokládají, že vlaky, které na trati jezdí až 220 kilometrů v hodině, využije jen v příštím roce na čtvrt milionu lidí.

Mezi prvními cestujícími na trati byli Halonenová a Putin. Finská prezidentka nastoupila v Helsinkách, ruský premiér se k ní připojil v hraničním městě Vyborgu. Po příjezdu do Petrohradu Putin žertoval s novináři, že vlak je tak rychlý, že neměl dost času na jednání s Halonenovou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek