Soud rozhodne o propuštění Assange na kauci

16.12.2010
čtk

Londýnský soud dnes rozhodne, zda spoluzakladatel WikiLeaks Julian Assange bude propuštěn svobodu. Pro kauci 240.000 liber se v úterý vyslovil soud první instance. Proti verdiktu se odvolali zástupci Švédska, které požaduje Assangeovo vydání kvůli obvinění ze sexuálních deliktů. Než se odvolání švédské strany vyřídí, musí Assange zůstat ve vězení.

Bude-li devětatřicetiletý Australan nakonec propuštěn, bude muset podle úterního verdiktu jeho pas zůstat na policii. Bude také muset bydlet na udané adrese, bude muset být doma od deseti večer a každý večer se musí hlásit policii. Musí mít elektronický náramek, který může určit jeho polohu. Kromě toho jeho zastánci musejí zaplatit jako kauci 200.000 liber v hotovosti a dalších 40.000 v případě, že by porušil její podmínky.

Assange obvinění ze sexuálních trestných činů odmítá. Tvrdí, že jsou – stejně jako způsob, jakým s ním švédské i britské úřady nakládají – politicky motivovaná a souvisejí s tím, že WikiLeaks zveřejňují důvěrné americké diplomatické depeše.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek